Mevlüt POYRAZ, İbrâhim Rıfat’ın Üç Risâlesi (Hz. Osman’ın Şehadeti, Cemel ve Sıffîn Savaşları) ve Fitne Olaylarının Nifak Hareketleri Ekseninde Değerlendirilmesi, Sonçağ Akademi, Ankara, 2021, 151 s. - Erol Yaprakdal (Burdur İlahiyat Dergisi)

(untitled)
Hz. Peygamber’den sonra ortaya çıkan fitne olayları, İslam dünyasını derinden etkileyen ve etkileri günümüze kadar süren iç meselelerden biridir. İslam dininin günümüze ulaşmasında önemli rol oynayan sahabe, kerhen de olsa bu üzücü olayların merkezinde yer almıştır. Bu tür hassas konular hakkında kelam eden veya kalem oynatanlar genellikle özenli davranır ya da savunmacı bir yaklaşımla konuyu açıklarlar. Ancak Poyraz; “elimizin bulaşmadığı şeye dilimizi bulaştırmayalım mantığı” ile hareket etmeyerek suistimale açık bu konuları imkânlar ölçüsünde izah etmeye gayret etmiştir. Bu kitap fitne olaylarının doğru bir şekilde anlaşılmasına katkı sağlamayı hedefleyen, özgün değerlendirmeler ve tespitler içeren, eleştirel ve kurgusal bir yaklaşımla ele alınan önemli bir çalışmadır. Bu çalışmada Mevlüt Poyraz tarafından yazılan İbrâhim Rıfat’ın Üç Risâlesi (Hz. Osman’ın Şehadeti, Cemel ve Sıffîn Savaşları) ve Fitne Olaylarının Nifak Hareketleri Ekseninde Değerlendirilmesi adlı eserin incelenmesini konu edinmektedir. Bu konu doğrultusunda eserin analizi gerçekleştirilmekte literatüre sağladığı katkılar değerlendirilmektedir.