Hemşirelik Öğrencilerinin Problem Çözme Becerileri ve Kanıta Dayalı Uygulamaya İlişkin Tutumlarının Belirlenmesi - Kadriye Demir; Berrin Pazar (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Problem çözme becerisine sahip ve kanıta dayalı uygulamalara ilişkin olumlu tutum sağlayan hemşirelerin hastalara verilen bakımın kalitesini artırdığı bilinmektedir. Amaç: Bu çalışma, hemşirelik öğrencilerinin problem çözme becerileri ve kanıta dayalı uygulamalar ile ilgili tutumlarını belirlemek amacıyla planlandı. Yöntem: Tanımlayıcı olarak yapılan çalışma, Kasım 2021 - Şubat 2022 tarihinde Ankara’daki bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören 132 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu, Problem Çözme Envanteri ve Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği ile toplandı. İki bağımsız grup arasındaki fark bağımsız örneklem t testi, ikiden fazla bağımsız grup arasındaki fark ise tek yönlü varyans analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların %88,6’sı kadın olup, yaş ortalaması 21,74 ± 1,58 yıldır. Öğrencilerin Problem Çözme Envanteri puan ortalaması 101,19 ± 18,12 iken Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği puanlarının ortalaması ise 50,04 ± 7,80’dir. Problem Çözme Envanteri puanları ile Kanıta Dayalı Hemşireliğe Yönelik Tutum Ölçeği puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı zayıf düzeyde pozitif yönlü ilişki bulundu (r = 0,315, p lt; 0,05). Sonuç: Bu çalışmada hemşirelik öğrencilerinin kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarının ve problem çözme becerilerinin iyi düzeyde olduğu görüldü. Kanıta dayalı uygulamalara yönelik olumlu tutum içerisinde olanların problem çözme becerisi açısından kendilerini yetersiz hissettikleri tespit edildi. Bu sonuçlar doğrultusunda eğitim kurumlarının öğrencilerin problem çözme becerilerini ve kanıta dayalı hemşireliğe yönelik tutumlarını geliştiren stratejileri uygulaması önerilmektedir.