Шляхи підвищення енергоефективності теплопостачання районів міст за рахунок комплексної модернізації інженерних систем будівель - Г.І. Позднякова; Є.С. Бабаєв (Holodilʹnaâ Tehnika i Tehnologiâ)
Виснаження світових паливно-енергетичних ресурсів, що викликає неминуче підвищення цін на енергоносії, як на світовому ринку, так і в Україні, загострило проблему впровадження енергозберігаючих технологій і поставило дослідження, що спрямовані на ефективне використання відновлювальних джерел енергії для цілей енергозабезпечення, в ряд стратегічних задач держави. В роботі проведено аналіз існуючих систем теплопостачання та шляхи підвищення ефективності використання існуючих енергоресурсів та зменшення викидів шкідливих речовин у навколишнє середовище. Показано доцільність комплексного підходу щодо впровадження енергоефективних технологій у системи теплопостачання з урахуванням особливостей режимів експлуатації будівель та інженерних систем життєзабезпечення. На основі аналізу існуючих математичних моделей та методів розрахунків режимів експлуатації різних елементів комбінованої системи теплопостачання із використанням відновлювальних джерел енергії (сонячні колектори, теплові насоси, акумулятори теплоти, тощо) наведені математичні моделі режимів роботи вказаних систем. На прикладі окремої споруди громадського призначення (навчальний корпус) проведено розрахунок режимів експлуатації інженерних систем забезпечення мікроклімату із урахуванням режимів роботи корпусу, та на основі наявної пілотної установки проведено дослідження роботи комбінованої системи теплопостачання із використанням відновлювальних джерел енергії та застосуванням акумуляторів теплоти для узгодження режимів генерації та споживання теплоти будівлею. На основі проведених досліджень отримано розподіл часток економії енергоресурсів від кожного етапу модернізації інженерних систем мікроклімату та загальної термомодернізації будівлі із застосуванням як зовнішньої теплової ізоляції так і внутрішнього екранування масивних стін