Değer bazlı performans ölçümüne katkı sunan üç ölçüm aracı: Performans ölçüm matrisi, performans piramidi ve Cambridge performans ölçüm çerçevesi - Hakan Cavlak (Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi)
İşletme yöneticileri ve paydaşları, işletme ile ilgili aldıkları kararlarda referans noktası olarak performans ölçümü sonucunda ortaya çıkan bilgileri kullanmaktadırlar. İşletme yönetiminde kontrol görevini yürüten performans ölçümü geçmişten günümüze kadar birçok değişim ve gelişim göstermiştir. İşletmeler, başlangıçta basit şekilde hesaplanan, sadece finansal verilere dayalı, geçmişe yönelik bilgiler sunan geleneksel performans ölçümünü kullandılar. Daha sonraki dönemde ise paydaşların ve toplumsal taleplerin farklılaşması, teknolojik gelişim gibi muhtelif etkenler doğrultusunda geliştirilen, finansal olmayan verileri de içeren ve geleneksel yöntemlere göre daha karmaşık şekilde hesaplanan çok boyutlu değer bazlı performans ölçüm yöntemleri kullanılmaya başlanmıştır. Bu çerçevede birçok çalışma gerçekleştirilmiş ve ortaya çıkan yöntemler uygulama alanı bulmuştur. Bu çalışmada, değer bazlı performans ölçüm yöntemleri içerisinde yer alan ancak fazla bir uygulama alanı bulamayan Performans Ölçüm Matrisi, Performans Piramidi ve Cambridge Performans Ölçüm Çerçevesi incelenmiştir. Bu yöntemlerin ortak noktası, kendinden sonra oluşturulan değer bazlı performans ölçüm yöntemlerine fikirsel olarak katkıda bulunmalarıdır. Bu katkılar; performans ölçüm matrisinde, çok boyutluluk ve denge; performans piramidinde, ölçüm araçlarına bütünsel bir bakış açısı sunması, Cambridge performans ölçüm çerçevesinde ise ölçüm yöntemlerinin değerlendirilmesi şeklinde gerçekleşmiştir. İlgili yöntemlerin en temel ortak noktası, bu yöntemlerin sunduğu anlayışa getirilen eleştirilerin kapsamlı olarak değerlendirilmesi ile farklı değer bazlı performans ölçüm yöntemlerinin ortaya çıkmış olmasıdır. Çalışmanın bu doğrultuda ilgililere konu hakkında genel bir bakış açısı sunması beklenmektedir.