ВЕРИФІКАЦІЯ ПРОГНОЗНОЇ ІНФОРМАЦІЇ В КОРПОРАТИВНИХ ЗВІТАХ КОМПАНІЙ - Олександр Коцупал; Галина Уманців (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена питанням достовірності прогнозної інформації, наведеної в корпоративних звітах компаній. Одним із ключових структурних елементів корпоративної (інтегрованої) звітності, визначених Міжнародною концептуальною основою інтегрованої звітності є інформація про перспективи на майбутнє, тобто інтегрований звіт повинен відповідати на питання, які перешкоди та невизначеності можуть виникнути в компанії при реалізації її стратегії, потенціальні наслідки її бізнес-моделі та майбутньої діяльності. Оприлюднення компаніями корпоративної звітності може викликати сумніви щодо правдивості задекларованих намірів і правильності формування наданої інформації, в тому числі прогнозної. Це стосується як фінансових, так і нефінансових відомостей. Враховуючи, що звіт використовується переважно зацікавленими групами користувачів, факти та судження, що містяться у звіті, будуть проаналізовані у контексті інформації, доступної цим групам. Перевірка достовірності інформації стає важливим фактором, враховуючи швидкість поширення інформації та пов’язані з нею репутаційні ризики.