РОЛЬ КОНЦЕПЦІЇ «КЕРОВАНОЇ АНОНІМНОСТІ» У ЗАПРОВАДЖЕННІ ЦИФРОВОЇ ВАЛЮТИ ЦЕНТРАЛЬНОГО БАНКУ КИТАЮ - Дмитро Богдановський (Економіка та суспільство)
Фактором запровадження власної цифрової валюти у Китаї стала ідея відходу від використання основних світових резервних валют та поступового розширення використання національних валют у міжнародних розрахунках, ідея зменшення залежності від основних гравців та набуття лідерського статусу на світовому фінансовому ринку. Народний банк Китаю запровадив концепцію «керованої анонімності», яка стала однією з конструктивних особливостей цифрової валюти центрального банку (CBDC), e-CNY. Вся система цифрового юаня перебуває під контролем держави та повністю акумулює величезні обсяги платіжних даних. Засобами зберігання цифрових юанів, а також інструментів, за допомогою яких користувачі можуть ініціювати платіжні транзакції та взаємодіяти з іншими учасниками, є цифрові гаманці, які поділяються на різні рівні відповідно до рівня KYC. Цифровий юань став провісником масштабних змін на світовому фінансовому ринку.