Urbana kulturna politika in urbana regeneracija na primeru Maribora, Nove Gorice in Ljubljane - Dejan Rebernik (Dela)
Avtor v članku predstavi pomen in vlogo urbane kulturne politike ter investicij v kulturno infrastrukturo za urbano regeneracijo in revitalizacijo. V prvem delu prispevka je naveden teoretski okvir urbane regeneracije na osnovi kulture (ang. culture led urban regeneration). Še posebno je poudarjen pomen koncepta »ustvarjalno mesto« kot orodja za ekonomsko prestrukturiranje mest. V osrednjem delu članka avtor poda pregled, analizo in vrednotenje ciljev ter ukrepov urbane kulturne politike kot načina za urbano regeneracijo v izbranih slovenskih mestih Maribor, Nova Gorica in Ljubljana. Na osnovi pregleda in analize razvojnih dokumentov in politik ter izvedenih investicij v kulturno infrastrukturo avtor ovrednoti pričakovane učinke na urbano regeneracijo, ekonomsko prestrukturiranje in urbano revitalizacijo določenih urbanih območij. V vseh treh izbranih mestih je kultura prepoznana kot ključni dejavnik in način za urbano regeneracijo. Poglavitni pričakovani učinki investicij v kulturo in kulturno infrastrukturo so revitalizacija degradiranih urbanih območij, razvoj kulturnega turizma, izboljšana podoba mesta in višja kvaliteta bivanja za lokalno prebivalstvo.