Zabójstwo Aldo Moro według Marco Bellocchia, czyli o kontestacyjnych pragnieniach i złudzeniach („Witaj, nocy”) - Anna Miller (Kwartalnik Filmowy)
Anna Miller analizuje film Marco Bellocchia Witaj, nocy, który podejmuje temat najbardziej wstrząsającej zbrodni politycznej w dziejach powojennej Republiki Włoskiej: dokonanego w 1978 r. przez Czerwone Brygady porwania oraz zabójstwa Aldo Moro, wielokrotnego premiera Italii i ówczesnego lidera Partii Chrześcijańsko-Demokratycznej. Dzieło Bellocchia, okrzykniętego w pierwszej połowie lat 60. za sprawą swego debiutu Pięści w kieszeni (I pugni nel tasca, 1965) prekursorem „kina kontestacji”, będąc medialną rekonstrukcją oraz fabularyzacją tragicznego epizodu z 1978 r., stanowi jednocześnie swoistą refleksję nad „klęską utopii” oraz próbę rozliczenia się reżysera z bliskimi mu niegdyś lewackimi poglądami. Światopoglądowy aspekt filmu – głos sprzeciwu wobec wszelkiego fanatyzmu politycznego – współistnieje tu z tonem osobistym, który podkreśla zamieszczona dedykacja „mojemu ojcu” otwierająca film. Ów swoisty „dwugłos” jest – zdaniem Miller – podkreślany przez poetykę filmu, nieustannie oscylującą między realizmem a oniryzmem.