PRIKAZI GRADSKE VLASTELE U ROMANU POSLJEDNJI STIPANČIĆI VJENCESLAVA NOVAKA I NJIHOVA POVIJESNA UTEMELJENOST - Andrea Roknić Bežanić; Bruno Raguž (Senjski Zbornik)
Rad kao polazište svoje historiografske analize uzima opise gradskih plemićkih obitelji iz romana Posljednji Stipančići Vjenceslava Novaka. Nakon što se iznese kratki povijesni okvir, koji se upotpunjuje s opisima što ih daje V. Novak, rad se kratko osvrće i na pitanje borbe za hrvatski jezik, no najvećim se dijelom bavi analizom povijesnog utemeljenja likova i radnje korištenjem egzaktnih i preciznih navoda iz stvarne povijesne zbilje. Na kraju se donose i Katastarski upisnici čestica iz Državnog arhiva u Zagrebu koji se također uspoređuju s navodima iznesenima u djelu.