Теоретичні уявлення про міжнародні відносини і дипломатію автора «Історії русів» (початок ХІХ ст.) - Валерій Ластовський (Міжнародні відносини: теоретико-практичні аспекти)
Мета дослідження полягає у необхідності розглянути політичні погляди автора «Історії русів», що сформувалися на початку ХІХ століття, в яких містяться уявлення про міжнародні відносини і дипломатію. Цей твір є частиною українського політичного процесу і створений у нових умовах розвитку українських земель, що почали формуватися після ліквідації Гетьманщини та Запорозької Січі у ХVІІІ ст. Міжнародні відносини і дипломатичні стосунки на сторінках «Історії русів» стають частиною розвитку української державності. Доводиться, що автор більше уваги приділяє безпосередньо дипломатичній практиці і тільки деякою мірою причинам війн та проблемам мирних відносин. Найбільше зауважується на подіях, пов’язаних із Українською національною революцією та епохою Руїни, коли українська дипломатія була найбільш активною на теренах Східної Європи. При цьому для автора видатною особистістю в українській дипломатії виступав гетьман Богдан Хмельницький. На основі його діяльності на міжнародній арені, у стосунках із європейськими країнами, і утверджується суб’єктність Війська Запорозького. Також зауважується і на використанні українською дипломатією різноманітних прийомів і засобів для вирішення своїх проблем на міжнародній арені. Методологія дослідження заснована на системності, застосуванні методів аналізу, логіки та порівняння. За їх допомогою вдалося проаналізувати погляди автора «Історії русів», визначити їх особливості стосовно поглядів інших дослідників. Висновки дослідження засвідчують невід’ємність теоретичних уявлень про міжнародні відносини і дипломатію в «Історії русів» невідомого автора та їх зв’язок із уявленнями української еліти попередніх десятиліть і вплив на українську політичну думку більш пізнього періоду.