Розробка систем подачі порошку для лазерного газопорошковго наплавлення - Микола Анякін; Джінхуа Яо; Квінлі Занг; Руслан Жук; Чжицзюнь Чен; Сергій Вінтоняк; Денис Купчак (Mechanics and Advanced Technologies)
Разом з режимами обробки, властивостями матеріалу деталі та порошку та інш., від якості «фокусування» газопорошкового струменя (ГПС) в зону дії лазерного випромінювання цілком та повністю залежить продуктивність, якість та економічні показники лазерного газопорошкового наплавлення (ЛГПН), швидкого виготовлення виробів по технології направленого лазерного плавлення та легування поверхні виробів. На жаль, в літературі майже не висвітлено етапи та методи проектування систем подачі ГПС в зону дії сфокусованого лазерного випромінювання, прості методи вимірювання його параметрів та контролю. Розробка методики проектування та створення систем подачі ГПС в зону дії сфокусованого лазерного випромінювання, які задіяні при реалізації процесів ЛГПН та простих методів контролю параметрів ГПС. При досягнені поставленої мети (крім евристичних) використовуються чисельні методи векторної оптики, газової динаміки та методи обробки відеозображень. Розроблені оригінальні системи для реалізації ЛГПН, що забезпечують підвищення продуктивність операції, яка виконується за рахунок зменшення масових витрат порошкового матеріалу. Встановлено, що в просторі проектування, багатоканальні системи подачі ГПС в зону дії сфокусованого лазерного випромінювання (в порівнянні з одноканальними або коаксіальними системами) забезпечують підвищення продуктивності операції, яка виконується (особливо при обробці поверхонь, які лежать під кутом до горизонту) та дозволяють подавати в зону обробки порошкові суміші різного хімічного складу.