SELÇUK ÜNİVERSİTESİNDE ÖĞRENİM GÖREN BEDENSEL ENGELLİVE GÖRME ENGELLİÖĞRENCİLERİN KARŞILAŞTIKLARI SORUNLAR VE ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK ÇAĞDAŞÖNERİLER - Hakan Sarı (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Ülkemizde nicel ve nitel yönden hızla gelişen üniversitelerimizin beklendik düzeyde engelli öğrencilere yönelik destek hizmetlerinin onların ihtiyaç duyduğu şekilde yapılmasıve dolayısıyla onların ihtiyaçlarının en iyi düzeyde karşılanabilmişolmasına karşın engelli öğrencilerin engelin vermişolduğu sınırlılıklardan dolayıortaya çıkan farklıihtiyaçlarının beklendik düzeyde karşılanamadığıgözlenmektedir. Yükseköğretimdeki engelli öğrencilere üniversite yönetimi tarafından verilen desteğe rağmen engelli öğrencilerin engel kategorilerine göre ne tür bir hizmet aldığıveya alacağıda yasal düzenlemelerde çok açık değildir. Bu bağlamda Selçuk Üniversitesinde öğrenim gören engelli öğrencilerin de ihtiyaçlarıkarşılanmaya çalışılmasına rağmen, onların ihtiyaçlarının beklendik düzeyde gerçekleşmediği gözlenmektedir. Dolayısıyla bu araştırmanın amacı, Selçuk Üniversitesinde öğrenim gören engelli öğrencilerin karşılaştığıakademik ve psikososyal sorunlarıortaya çıkarmak, bu sorunların çözümüne yönelik çağdaşöneriler geliştirmek ve bu alanda araştırma yapacaklara da ışık tutmaktır. Bu araştırmada Nitel Araştırma Yöntemlerinden Görüşme Yöntemikullanılmıştır. Bu araştırmada veri toplamak için araştırmacıtarafından geliştirilen ‘YarıYapılandırılmışGörüşme Formu’kullanılmıştır. Bu araştırmanın örneklemi ise, Selçuk Üniversitesinin farklıFakülte ve Yüksekokullarında öğrenim gören öğrencilerden Yansız Atama Yöntemiile seçilen 10 bedensel ve 10 görme engelli öğrenciden oluşmaktadır. Görüşmeler teyp kaydediciler tarafından kaydedilerek her bir görüşmenin transcriptleri yapılmışve veriler Betimsel Analizyöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre, bedensel ve görme engelli öğrencilerin ihtiyaçlarıen iyi şekilde karşılanmaya çalışılmasına karşın henüz beklenen seviyede gerçekleşmemiştir.