6360 SAYILI KANUN’LA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERİN KIRSAL ALAN ve İLÇE BELEDİYELERİ ÜZERİNE ETKİSİ: AKADEMİK İLGİ, ELEŞTİRİLER VE UYGULAMA SONUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ - Mustafa Lamba (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, 6360 sayılı Kanun’la yapılan değişiklerin büyükşehir ilçe belediyeleri ve mahalleye dönüşen (kırsal alanlarda) birimlerde ortaya çıkardığı sorunların Kanun’un uygulama öncesi yapılan eleştiriler ve uygulama sonrası tespitler doğrultusunda değerlendirilmesi ve konuya akademik ilgi düzeyinin belirlenmesidir. Çalışmada, 2014 yılı sonrasında yazılmış olan lisansüstü tezler içerik analizi yapılarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular, büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında görev, yetki ve koordinasyon sorunlarının yaşandığını, ilçe belediyelerinin hizmet alanının genişlemesinden dolayı kapasitelerinin yetersiz kaldığını, mahalleye dönüşen birimlere hizmet götürmede aksaklıkların görüldüğünü, imar planlamasından dolayı tarım ve hayvancılığın olumsuz etkileneceğini, köylünün muhatap bulmada sorunlar yaşadığını, gelişmiş ilçelerin ve belde halkının değişimden daha olumsuz etkilendiklerini, yapılan düzenlemenin demokratik temsil ve yerel özerkliğe uygun olmadığını göstermiştir. Kanun’un uygulanmasından önce yapılan eleştirilerle uygulama sonrası tespit edilen sorunların uyumlu olduğu görülmüştür.