Güçlendirmede Yönetici ve İşgören Algılamalarının Karşılaştırılması - Elbeyi Pelet (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, otel işletmeleri yöneticilerinin güçlendirme kapsamındaki uygulamalarının, işgören beklentilerini karşılayıp karşılamadığını; yönetici ve işgören algılamalarıçerçevesinde belirleyebilmektedir. Araştırmanın amacınıgerçekleştirmek için, konuyla ilgili ayrıntılıliteratür taramasıyapılmışve konuyla ilgili oluşturulan anket, çok aşamalıörnekleme yöntemi kullanılarak Türkiye’nin 7 bölgesinde faaliyet gösteren beşyıldızlıotel işletmelerindeki toplam 641 yönetici ve 854 işgören üzerinde uygulanmıştır. Çalışmada, kullanılan ölçeğin geçerlik ve güvenirliğine ilişkin analizler gerçekleştirilmişolup, örneklem gruba uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde, yüzde, frekans dağılımı, aritmetik ortalama, faktör analizi ve bağımsız örneklemler için t-testi, kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, yöneticilerin işgörenleri güçlendirmeye yönelik algılamalarıile, işgörenlerin bu davranışların gerçekten yöneticileri tarafından sağlanıp sağlanmadığına ilişkin algılamalarıarasında, güçlendirmenin geneli ve tüm boyutları yetki ve sorumluluk, işzenginleştirme, katılım, güven ve destek, motivasyon, kaynak ve bilgi paylaşımı, iletişim ortamı, takım çalışması, eğitim ve öğrenme, ödül ve geri besleme arasında anlamlıfarklılıklar belirlenmiştir.