PROMJENA BROJA STANOVNIKA U MEĐUODNOSU S RAZVOJEM FUNKCIJA KRAJOLIKA SREDNJE LIKE - Marta Hamzić (Senjski Zbornik)
Cilj ovog rada je istražiti međuodnose suvremenih demografskih kretanja i razvoja funkcija krajolika Srednje Like. Razvoj funkcije krajolika u ovom radu analiziran je temeljem podataka zemljišnog pokrova/načina korištenja zemljišta (LULC) za promatrane godine (1980. i 2018.), pri čemu su korištene baze podataka CORINE Land Cover dobivene od Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. Popisni podatci su za razdoblje 1981. − 2021. dobiveni su od Državnog zavoda za statistiku. U svrhu analize navedenih međuodnosa primijenjena je linearno-regresijska analiza korištenjem računalnog programa IBM SPSS Statistics verzije 20. Temeljem rezultata ovog istraživanja došlo se do zaključka kako je na području Srednje Like razvoj nekih promatranih funkcija krajolika (funkcija rada i stanovanja te funkcija bavljenja poljoprivredom) sve slabije povezan s demografskim kretanjem.