Kuramsal ve Yasal Çerçevede Türkiye’de Kentsel Dönüşüm - Halil İbrahim Aydınlı; Hilal Turan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küreselleşme sürecinin yaygınlaştığıgünümüzde, devletlerin ve ulus altıyapılanmaların bu sürece eklemlenme çabalarında da artışyaşanmaktadır. Küreselleşmenin dönüştürdüğü üretim ve tüketim anlayışındaki gelişmeler, bunlara uyum sağlayabilecek mekânsal yeniden yapılanmalarıda zorunlu kılmıştır. Özellikle gelişmişülkelerde bu ihtiyaca cevap verme niteliği taşıyan kentsel dönüşüm uygulamaları, ülkemizde daha çok kaçak yapıların ıslahıve önlenmesi, depreme dayanıksız konutların tasfiyesi, kentlerin estetize edilmesi ve özellikle büyük şehirlerin ekonomik ve turistik anlamda cazibe merkezi haline gelmesi amaçlarınıtaşımaktadır.Çalışma, kentsel dönüşüm kavramının kuramsal arka planıçerçevesinde, Türkiye'de kentsel dönüşümün yasal/kurumsal boyutlarınıirdelemeyi, mevcut düzenlemelerdeki eksik yönleri ortaya koymayıve nihayet çözüm önerilerinde bulunmayıamaçlamaktadır.