KANITIN GÖTÜRDÜĞÜ YERİ TAKİP EDEN BİR FİLOZOF: ANTONY FLEW’UN ATEİZM’DEN VAZGEÇİŞİ ÜZERİNE - Emre Dorman (Felsefe Dünyası)
20. yüzyılın en etkili ateistlerinden biri olan ünlü İngiliz felsefeciAntony Flew’un Tanrı inancı konusundaki düşüncelerini değiştirmesifelsefe dünyasında ilgiyle karşılandı. 17. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarınakadar ateist düşünürler, genelde, bilimi dinin karşısında konumlandırmayıtemel hareket noktası olarak benimsediler. Ancak 20. yüzyılda, modernbilimin sunduğu verilerden hareketle bir Tanrı’nın var olması gerektiğinifelsefi argümanlarla savunan etkili felsefecilere tanık olundu. Bu felsefecilerkozmolojik delil ve tasarım delili gibi teizmin ünlü argümanlarını,yeni bilimsel verilerin ışığında yepyeni bir felsefi formatta sundular. Bumakalede, hem bahsedilen olgu açısından ön plana çıkan bir isim olan hemde ateizmin en etkili ismi olarak gösterilirken Tanrı inancını benimseyenFlew’un yaşadığı dönüşüm ve bunun için ileri sürdüğü gerekçeler incelenecektir.