John Paul II – Particular Significance and Theological Portrait - Carlos Pereira (Polonia Sacra)
Święty Papież Jan Paweł II był „magnus”, co oznacza wielki. Z wielu powodów Jan Paweł II zasłużył na ten tytuł: za swój nowatorski apostolat i swoją pracę duszpasterską, a także za nauczanie. Artykuł ten jest próbą krótkiego ujawnienia niektórych aspektów jego magisterium i pokazania, w jaki sposób całe jego nauczanie opierało się na osobie Chrystusa jako Odkupicielu człowieka. Transcendentne spojrzenie na człowieka rzuca światło na wszystkie aspekty teologii św. Jana Pawła II. Ogromne zaangażowanie Wielkiego Jana Pawła II w zagadnienie godności ludzkiej doskonale łączy się z jego teologiczną wizją odkupienia w Chrystusie. Wszystkie punkty jego antropologii mają unikalny punkt odniesienia. To nadprzyrodzone powołanie mężczyzny i kobiety nadaje pełny sens ich życiu, misji i jest tym, co wspiera godność każdego człowieka. W rzeczywistości po Chrystusie każdy człowiek może być w pełni zrozumiany tylko z uwzględnieniem nadprzyrodzonego powołania i wymiaru. To jedyna droga do zbawienia dla całego świata.