THE CONDITIONAL EFFECTS OF EXTERNAL DEBT ON INFLATION - Mustafa Uğur KARAKAPLAN (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Enflasyonun etkenleri hakkındaki literatürün oldukça geniş olmasına rağmen devletin borç stokunun belirli bir unsuru olan dış borcun etken rolüne literatürde pek değinilmemiştir. Ayrıca finansal piyasalardaki kalkınmanın dış borcun enflasyon üzerindeki etkisini ne derece etkilediği de araştırılması gereken bir konudur. Bu makale dengelenmemiş panel veri ve GMM metodu kullanarak iki hipotezi test etmektedir: Finansal piyasaları daha gelişmiş ülkelerde dış borç enflasyona daha az sebep olur; enflasyonun etkenlerinin işaretleri ve dereceleri ülkelere göre değişkendir. Bu makale bu hipotezleri güçlü bir şekilde desteklemektedir.