Üniversite Sıralamalarında Metodoloji: Gerçekte Ölçülen Ne? - Hasan Okuyucu (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
Üniversite sıralamaları son yıllarda oldukça popüler hale geldi. İlk İngiltere ve ABD merkezli kuruluşların başlattığı sıralama günümüzde yüzden fazla kurum tarafından yapılmaktadır. Çok sayıda sıralama yapan kurum olmasına rağmen sıralama yapan kuruluşların sıralamaya veri olarak kullandıkları bilgiler Web of Science, Scopus ve Google Scholar gibi akademik yayın verilerini kayıt eden kurumlardan temin edilmektedir. Bu çalışmada sıralama yapan kurumlardan 3 tanesi seçilmiş ve bu sıralamalarda kullanılan metodoloji irdelenmiştir. Seçilen kriterlerin ağırlıkları, nasıl bilgi toplandığı ve nihai puanlamaların nasıl yapıldığı açıklanmıştır. Sıralama metodunun üniversitenin fonksiyonu olan ArGe-Eğitim-topluma katkı unsurlarını nasıl ölçtüğü ve bu bağlamda kaliteyi nasıl yansıttığı tartışılmıştır.