Japon Yazar Abe Kōbō’nun Yolun Sonundaki İşarete Doğru(Ovarişi Miçi no Şirube ni 終わりし道の標べに) Eserinde Memleket Algısı: Mançukuo ve Japonya - Habibe Salğar (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Bu çalışma, Abe Kōbō’nun Yolun Sonundaki İşarete Doğru romanında Mançukuo ve memleket kavramının yansımalarını incelemektedir. Japonya ve Mançukuo’nun sömüren - sömürülen devlet ilişkisi, Japonya’da savaş sonrası süreçte sömürgeden çekilenler grubunda (hikiageşa) derin etkiler bırakmıştır. Abe Kōbō Mançukuo’daki deneyimlerini Yolun Sonundaki İşarete Doğru romanında kullanmıştır. Kōbō’nun eski bir Japon sömürgesi olan Mançukuo deneyimleri, “gerçek memleket” kavramını incelemesi için ona ilham vermiştir. Bu çalışmada; memleket algısı, varoluşçuluk ve diyalektik düşünce ile romanın ana temaları: memleketini sorgulama, yenilgi ve savaş, afyon kullanımının neden olduğu bilinç-bilinç dışılık arasındaki bulanıklık ve yabancılaşma kavramları arasında bir analoji kurulmuştur. “Memleket” kavramı, varoluşçuluk ve diyalektik düşünce ile ilişkilendirilmiştir. Kısacası, Abe Kōbō’nun savaş sonrası hayatı, benlik arayışları süresince memleket kavramını sorgulayan baş kahramanın düşüncelerinde yansıtıldığına işaret edilmiştir.