Податкові наслідки інвестування в криптовалюти: український і міжнародний досвід - V. V. Chumachenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті досліджуються податкові аспекти інвестування в криптовалюти, зокрема, правові підходи до оподаткування цифрових активів в Україні та світі. Швидке поширення криптовалют і підвищений інтерес до них з боку інвесторів створюють нові виклики для держав щодо регулювання цієї сфери, особливо у частині оподаткування доходів від таких інвестицій. Автор аналізує чинне українське законодавство щодо криптовалют та податкових зобов’язань, порівнюючи його з нормативними підходами розвинених країн, зокрема США, Німеччини та Швейцарії, які вже розробили детальні механізми оподаткування криптовалютних операцій. Основна увага приділена визначенню правового статусу криптовалют як активів, питанням їх оподаткування як доходів від продажу чи обміну, а також можливості застосування стандартних схем оподаткування капітальних прибутків. У статті розкриваються проблеми правової невизначеності у національному законодавстві, зокрема відсутність чіткої класифікації криптовалют як об’єктів оподаткування, а також ризики, які ця невизначеність створює для інвесторів і держави. Окремо наголошується на значущості податкового регулювання як інструменту стимулювання або, навпаки, гальмування розвитку ринку криптовалют. У статті пропонуються можливі шляхи вдосконалення податкового регулювання криптовалют в Україні на основі передового міжнародного досвіду. Зокрема, акцентується на необхідності гармонізації національного законодавства з податковими нормами ЄС та інших країн, що вже розробили комплексні моделі оподаткування цифрових активів. Дослідження є надзвичайно актуальним у контексті стрімкого розвитку цифрової економіки, глобальної інтеграції ринків та адаптації податкової системи до реалій ринку цифрових активів. Автор наголошує на важливості формування прозорих і зрозумілих податкових норм, які сприятимуть залученню інвестицій у цифровий сектор економіки та забезпеченню фінансової стабільності держави. У статті також розглядається роль податкових стимулів у сприянні інноваціям у цифровій економіці, підкреслюючи, як сприятлива податкова політика може залучати глобальних інвесторів на ринок криптовалют. Крім того, обговорюється важливість балансування фіскальних інтересів із необхідністю створення справедливого та конкурентного середовища для цифрового бізнесу. Автор акцентує увагу на ризиках надмірного регулювання, яке може призвести до переміщення діяльності з криптовалютами в тіньову економіку, підриваючи державні доходи та довіру інвесторів.