Estimacija stanja u elektroenergetskom sistemu sa PMU uređajima i maliciozni napad injektiranjem loših merenja i njegova detekcija - Vladimir Bečejac; Miloš Đorđević; Nemanja Jelenić; Mihajlo Marković; Miloš Mosurović (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Ovaj rad istražuje značaj primene metode estimacije stanja u elektroenergetskim sistemima, posebno fokusirajući se na ulogu PMU (Phasor Measurement Unit) uređaja. Prikazane su osnovni principi i prednosti estimatora stanja u odsustvu PMU merenja, a zatim se analizira kako PMU merenja značajno unapređuju preciznost estimacija stanja. Kroz detaljan pregled, istaknute su ključne karakteristike PMU uređaja i kako njihovi sinhronizovani podaci doprinose boljem kvalitetu estimacije stanja. U radu se istražuju bezbednosni aspekti estimacije stanja, posebno se fokusirajući na maliciozni napad injektiranjem lažnih merenja (FDIA). Kroz konkretan primer, demonstrirano je kako FDIA napad može značajno uticati na tačnost estimacija stanja, uvodeći netačne podatke u sistem. Razmatrana je i strategija detekcije ovakvih napada pomoću analize reziduala.