شناسایی ساز و کار چسبندگی پوشش های چوب و تکنیک های ارزیابی نفوذ پوشش - هادی غلامیان; بهنام غلامپور (مطالعات در دنیای رنگ)
در این مطالعه سازوکار نفوذ پوشش‌‌های مختلف به بافت چوب مورد بررسی قرار گرفته است. بر اساس نتایج پژوهش‌‌های انجام شده در زمینه بررسی‌‌های میکروسکوپی، میزان نفوذ پوشش به بافت چوب سوزنی‌‌برگان و پهن‌‌برگان متفاوت بوده است. در میان عوامل موثر بر میزان نفوذ، تاثیر ساختار آناتومی از اهمیت بالاتری نسبت به سایر عوامل برخوردار می‌‌باشد. در این مطالعه، ابتدا سلول‌‌های چوبی از دیدگاه آناتومی مورد بررسی قرار گرفت و سپس، سازوکار‌‌های نفوذ پوشش به بافت چوب بررسی شد. به طور کلی، شناخت ساختار آناتومی چوب و ویژگی های پوشش، کمک شایانی به بهبود روش‌های پوشش‌دهی چوب کرده است. نتایج نشان داد، آماده‌‌سازی سطح زیرین پوشش نظیر رنده‌‌کاری و سنباده‌‌زنی سبب ایجاد تغییرات نفوذ پوشش در بافت چوب می‌‌شود. همچنین، سنباده‌‌زنی باعث تغییر شکل سلول و مسدود‌شدن منافذ شده و یا حتی کاملا از نفوذ پوشش جلوگیری می‌‌کند. محل نفوذ پوشش در بافت چوب در داخل حفرات آوندی و منافذ می‌‌باشد. پوشش‌های پایه آب توانسته‌‌اند نفوذ بیشتری نسبت به پوشش‌‌های پایه حلال در چوب داشته باشند. به‌علاوه، وسایل چوبی دارای سطح زبر، جذب بیشتری از پوشش را دارد و باعث بهبود عملکرد در جذب مواد رنگی می‌‌شود.