Методичний підхід до розв’язування математичної задачі синтезу раціональної програми розвитку системи озброєння тактичної авіації на основі критерію досягнення максимально можливого рівня бойових спроможностей за умови обмеженого ресурсного забезпечення - О.Б. Леонтьєв; М.В. Науменко (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Задачу синтезу розвитку системи озброєння тактичної авіації в умовах можливої зміни у часі оперативного середовища та в межах призначених фінансових ресурсів та часових обмеженнях пропонується розв’язувати як задачу багатовекторної оптимізації, як пошук функції розподілу за часом кількості нових літаків, що постачаються у війська з набуттям максимально можливого рівня спроможностей у виконанні покладених бойових завдань тактичною авіацією у відповідності до можливих сценаріїв застосування Повітряних Сил Збройних Сил України. Розглянуто можливі методичні підходи до розв’язання такого класу задач, а саме скалярізація критеріїв, пошук ефективних рішень, метод головного критерію та інші підходи. Обґрунтовано необхідність введення додаткового критерію придатності для подальших досліджень знайдених ефективних рішень задачі багатокритеріальної оптимізації.