Sosyal Bilimler Atıf İndeksinde Yer Alan Yeşil İnsan Kaynakları Yönetimi Konulu Makalelerin Bibliyometrik Analizi - Yasemin Kaya; Onur Çataltepe (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Son yıllarda çevrenin korunması ve sürdürülebilirliğe yönelik uygulamalar işletmeler için kritik öneme sahip bir konu haline gelmiştir. Bu nedenle olarak hem işletmeler hem de araştırmacılar insan kaynakları yönetimi uygulamalarının çevrenin korunması ve sürdürülebilir örgütsel stratejilere ne derecede katkı sağlayabileceğini araştırmaya başlamışlardır. Bunun sonucunda çalışanları çevreye duyarlı tutum ve davranışlara teşvik etmek anlamında kullanılan yeşil insan kaynakları yönetimi ortaya çıkmıştır. Bu çalışmada yeşil insan kaynakları yönetiminin mevcut durumunu tespit etmek ve gelecekte konu ile ilgili yapılacak çalışmalara bir kaynakça oluşturmak amacıyla sosyal bilimler alan indeksinde yer alan makalelerin yayın yılı, yayınlandıkları dergiler, atıf sayıları, kullanılan anahtar kelimeler, yayınlandıkları ülkeler ve kurumlar incelenmiştir. Bu amaçla; Web of Science veri tabanı kullanılarak Sosyal Bilimler Atıf Dizininde (SSCI) “Green Human Resource Management” anahtar kelimesi taranmıştır. İşletme ve yönetim alanında yer alan 135 makale üzerinden analizler gerçekleştirilmiştir.