Arşiv Belgeleri Bağlamında Emirgan/Mirgün Hamid-i Evvel Camiinin Tarihi Ve Mimari Özellikleri (History and Architectural Features of Emirgan / Mirgün (Hamid-İ Evvel) Mosque in the Context of Archive Documents) - Mehmet Memiş; Neziha Bezci (Skad)
I.Abdülhamid (1774-1789) dönemininönemli eserlerinden 1196/1781’de inşa edilen Emirgan Camii, ismi ile aynı adıtaşıyan İstanbul’un Rumeli yakasında Emirgan semtinde bulunmaktadır. Vakfiyeyegöre camii ile birlikte hamam, su değirmeni, dükkânlar, fırın, kayıkhane,iskele ve Rumelihisarı’ndan gümrük nakledilmiştir. Araştırmamızın konusuEmirgan Camii çevresinde oluşan Emirgan semti ve ilk yapıldığı dönemdengünümüze kadar caminin geçirdiği onarımlar arşiv kaynaklarına dayanılarakortaya konulmaya çalışılmıştır. Ayrıca Emirgan Camii’nin inşa edildiği döneminsanat anlayışına değinilerek zaman içindeki değişimin daha iyi ortaya konulmasıamaçlanmıştır. Bu bağlamda öncelikle Emirgan semtinin tarihçesi, caminininşası, dönemin sanat anlayışı ve elde edilen onarım belgeleri tarih sırası gözönünde bulundurularak ortaya konulmuştur. Bunun yanı sıra caminin tamamlayıcıunsurlarına da kısaca değinilmiştir. Caminin bugünkü halinin tasviri ileçalışma nihayete ermektedir.