La visione paolina della spiritualità cristiana: quali prospettive per l’avvenire del cristianesimo? - Wojciech Misztal (Polonia Sacra)
Będąc próbą zwięzłej syntezy przebogatego materiału, artykuł stanowi zaproszenie do dalszych badań naukowych i ich zastosowania. Temat przedstawiono, odwołując się przede wszystkim do następujących punktów: duchowość Pawłowa i historia duchowości chrześcijańskiej; zasadnicze elementy duchowości chrześcijańskiej wg Corpus Paulinum; Bóg: misterium, o którym można, warto i trzeba myśleć i mówić; spotkanie chrześcijaństwa ze światem jako autoprezentacja i oferta udzielenia pomocy; koncepcja odnowienia i udzielenia pełni życia jako propozycja ukazania sensu istnienia we wzajemnym byciu dla siebie.