Regulisani pogon radnog elementa bagera vedričara ERs710 - Neša Rašić; Aleksandra Grujić; Ivana Vlajić Naumovska; Milan Ivezić; Milan Bebić (Energija, Ekonomija, Ekologija)
Do postizanja zacrtanog cilja o potpunom prelasku na obnovljive izvore energije mora se voditi računa o zadovoljenju trenutnih potreba za energijom. Od ukupno proizvedene električne energije u Republici Srbiji u 2022. godini više od 68% čini energija dobijena u termoelektranama. Ovaj podatak jasno ukazuje na neophodnost očuvanja i produženja životnog veka postojećih energetskih postrojenja, u okviru kojih spadaju i rudarske mašine – bageri, za otkopavanje otkrivke i uglja, koje rade na površinskim kopovima. U radu je prikazana modernizacija pogona radnog elementa bagera vedričara