CUMHURBAŞKANININ HALK TARAFINDAN SEÇİLMESİ VE CUMHURBAŞKANI SEÇİM KANUNU - Mehmet Kahraman (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
2007 yılında, Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesini sağlamak amacıyla, Anayasada bazı önemli değişiklikler yapılmıştır. Anayasa değişikliğinin gündeme gelmesi ile birlikte, bu değişikliğin gerek rejimin işleyişi üzerinde yol açacağı muhtemel sorunlar ve gerekse Cumhurbaşkanının konumu üzerindeki etkileri tartışılmaya başlanmıştır. Bu tartışmalar devam ederken, 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu yürürlüğe girmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, tartışılan bazı sorunlara açıklık getirildiği, ancak konu hakkındaki tartışmaların sürdüğü görülmüştür. Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini öngören Anayasa değişikliği ile ilgili tartışmaların odağında, bu değişikliğin getireceği muhtemel sorunların yer aldığı görülmektedir. Ülkemizde Cumhurbaşkanları her zaman siyasal sistem üzerinde etkili olmuşlar ve belli dönemlerdeki müdahaleleriyle siyasal iktidarları yönlendirmişlerdir. İşte böylesine farklı konumda bulunan bir Cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafından seçilmesinin bazı sorunlara yol açacağı açıktır. Bu sorunlardan ilki, hükümet sisteminin yapısının ve işleyişinin değişeceğine ilişkindir. Diğer sorunlar ise, Cumhurbaşkanının tarafsızlığını yitirecek olması ve Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında yaşanması muhtemel çatışmalardır. Aynı şekilde, mevcut Cumhurbaşkanının görevinin ne zaman sona ereceği ve 12. Cumhurbaşkanı seçimlerinin hangi tarihte yapılacağı da kamuoyunun gündemini meşgul eden konulardan biri olmuştur. Bu çalışmada, 2007 yılı Anayasa değişikliğinin beraberinde getirdiği sorunlar ve bu sorunların giderilmesi bağlamında Cumhurbaşkanı Seçim Kanunu hükümleri anayasa hukuku bakımından incelenmektedir.