مقدمة ابن المقفع ل ( كليلة و دمنة ): مستويات القارئ / İBN MUKAFFA’NIN (KELİLE VE DİMNE) MUKADDİMESİ: OKUYUCU DÜZEYLERİ - Walat Mohamad (Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi)
Bu çalışma, İbn Mukaffâ’nın (Kelime ve Dimne) adlı eserinin mukaddimesindeki okuyucu seviyelerini incelemektedir. Bu eserin mukaddimesi, önceki mukaddimelerin aksine, kitabın içeriği ya da müellifine değil, okuyucunun seviyesine yoğunlaşır. İbn Mukaffâ, Kelime ve Dimne okuyucularına farklı seviyeler sunmuştur:  Hayvan resimleriyle eğlence arayanlar, yüzeysel anlamla yetinenler ve anlamda derinlik arayanlar vs. Böylece bu hikâyeler okuyucularına, gerçekleşmesi muhtemel şeyleri düşündürür ve eserdeki sembolleri açıklamaksızın onlara çözümler önerir. Bu çalışma, İbn Mukaffâ’nın bu sembol ve işaretleri açıklamamasının sebeplerini ve okuyucunun bu hikâyelerdeki derin manaları anlamak için şiddetli isteğine rağmen, bu işi neden okuyucuya bıraktığını analiz eder. Bu çalışma, İbn Mukaffâ’nın Kelile ve Dimne hikâyelerini ya da en azından onlardan bazılarını yazdığını iddia eden Arap araştırmacıların bu görüşlerini bir araya getirir. Bu makale İbn Mukaffâ’nın okuyucuya, Kelile ve Dimne hikâyelerini nasıl okuyacaklarını ve yapılması gerekenleri mukaddimede empoze ettiğini açıklayan bir çalışmadır.