Spadkobiercy awangardy: Geoffrey Jones - Bartosz Kazana (Kwartalnik Filmowy)
Twórczość Geoffreya Jonesa (1931-2005), angielskiego realizatora krótkich filmów sponsorowanych o tematyce przemysłowej, jest mało znana nie tylko przeciętnemu widzowi, ale także fachowcom. Dzieje się tak mimo iż w okresie największej aktywności Jonesa – w latach 60. – jego filmy cieszyły się na tyle dużym zainteresowaniem, że niektóre pokazywano w kinach, a najbardziej znany z nich – Snow (1963) – był nominowany do Oscara. Bartosz Kazana analizuje filmy Jonesa jako przykład mistrzowskiego i nowatorskiego wykorzystania możliwości montażu, opartego na idealnej synchronizacji obrazu i dźwięku. Autor umiejscawia także twórczość angielskiego reżysera w kontekście historycznym, wskazując na jej źródła w filmie awangardowym i dokumentalnym przełomu lat 20. i 30.