ÇALIŞANLAR AŞIRI İŞ YÜKLERİ NEDENİYLE AİLELERİ İLE ÇATIŞMA YAŞARLAR MI? HAVACILIK SEKTÖRÜNDE BİR İNCELEME - Daimi Koçak; Gökhan Kerse; İlhami Yücel (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
İş ve aile insan hayatının iki önemliyönünü temsil ederler. Bu iki değişkenin uyumlu olması çalışanın işini daha iyiyapmasına katkıda bulunacaktır. Bu nedenle kişinin işi nedeniyle aile çatışmasıyaşamasına etki eden faktörlerin tespit edilmesi son derece büyük önemesahiptir. İş-aile çatışmasınınyaşanmasına birçok faktör etki edebilir. Bu çalışmanın amacı, çalışanlarınaşırı iş yükü algılarının aileleri ile yaşadıkları çatışmaya etkisinin olupolmadığının tespit edilmesidir. Bunun için havacılık sektöründe faaliyetgösteren bir işletmenin 435 çalışanından anket yöntemi kullanılarak veritoplanmış ve elde edilen veriler SPSS ve AMOS programları kullanılarak analizedilmiştir. Yapılan analiz sonucunda çalışanların aşırı iş yükü algılarınıniş-aile çatışmasını pozitif yönde etkilediği tespit edilmiştir. Çalışmasonucunda ortaya çıkan sonuçlar tartışılarak sektör yöneticilerine ve ilerideyapılacak çalışmalara önerilerde bulunulmuştur.