Propozycja szacowania ładunków zanieczyszczeń odprowadzanych do rzeki ze źródeł punktowych i obszarowych przy wykorzystaniu baz danych o użytkowaniu zlewni - Magdalena Grzebinoga; Jerzy Grela; Zbigniew Gabryś; Adam Jarząbek (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus)
Zaproponowano podejście metodyczne do rozwiązywania niektórych problemów analizy transformacji i przemieszczania się wybranych zanieczyszczeń. Wskazano, jak dokonując analizy poszczególnych źródeł zanieczyszczeń i ich drogi do odbiornika, radzić sobie z brakiem danych, wykorzystując istniejące informacje statystyczne, dane pochodzące z katastru wodnego, a także jak dostępne dane dotyczące roku rozkładać na poszczególne miesiące. Metodykę zilustrowano przykładem dla wybranej zlewni.