EKO-BELEDİYE MODELİ VE TÜRKİYE ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - Vehbi Alpay Günal; Şahide Nur Ocaklı (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Sanayi devrimi sonrası kentlerde yaşanan değişim birçok problemi de beraberinde getirmiştir. Özellikle çevre problemlerinin zaman içerisinde arttığı gözlemlenmiş ve 1900’lü yılların ikinci yarısında çevre sorunlarının uluslararası boyutlara taşınmasıyla beraber çevreye yönelik birçok girişim gerçekleştirilmiştir. Yaşanan ekolojik problemler doğrultusunda sürdürülebilir gelişme anlayışına yönelik yaşam tarzlarını ön plana çıkaran modeller ortaya çıkmıştır. Eko-belediye de sürdürülebilir gelişmeye dayalı bir yönetim modelidir. Çalışmanın amacı; eko-belediye modelini tanıtarak Türkiye’de 5393 Sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu doğrultusunda eko-belediye modeli uygulanabilir mi sorusuna yanıt bulabilmektir.