KÜRESELLEŞME VE FİNANSAL GELİŞME ARASINDAKİ ETKİLEŞİMİN TÜRKİYE VE BRICS ÜLKELERİ İÇİN İNCELENMESİ - EXAMINING THE INTERACTION BETWEEN GLOBALIZATION AND FINANCIAL DEVELOPMENT FOR TURKEY AND BRICS COUNTRIES - Yeşim Helhel (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmada, BRICS ülkeleri(Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, GüneyAfrika) ile Türkiye’yi kapsayan yükselen piyasa ekonomileri için küreselleşme indeksininfinansal gelişmişlik düzeyini gösteren değişkenlerle ilişkisi panel verianalizi yöntemi uygulanarak 2002-2015 dönemi için incelenmiştir. Analizde, finansalgelişmenin göstergesi olarak bankacılığa ilişkin üç temel parametre (özelsektöre verilen krediler, M3 para arzı ve bankacılıksektörü tarafından sağlanan yurtiçi kredi hacmi) ve sermayepiyasasının bir alt piyasası olan hisse senedi piyasasına ilişkin üç temelparametre (borsa kapitalizasyon oranı, hisselerin dönüş oranı ve hisselerinişlem değeri) kullanılmıştır. Küreselleşmenin ölçütü olarak ise politik,sosyalve ekonomik alt indekslerden oluşan KOF küreselleşme indeksi dikkate alınmıştır.Analiz sonucunda küreselleşmenin, özel sektöre verilen krediler, hisselerindönüş oranı ve işlem değeri ile çift taraflı pozitif ve istatistiki olarakanlamlı bir etkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. İlaveten, ülkelerin küreselleşmedüzeyine yaptıkları katkılar karşılığında, küreselleşmenin de finansal sistemingelişmesine sınırlı alanlarda katkıda bulunduğu tespit edilmiştir.