Dünya Basınında Türkiye İmajı: Güney Kore Örneği - Bengü Çolakoğlu; Selçuk Çolakoğlu (Selçuk İletişim)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'nin dünya basınındaki imajının ortaya çıkarılmasıdır. Türkiye'nin dünyadaki imajının belirlenebilmesi için Türkiye ile yakın ilişkisi olmayan ülkelerdeki kamuoyu eğilimlerin basın yoluyla tespiti önem taşımaktadır. Bu açıdan Güney Kore basınında ortaya çıkan Türk imajının belirlenmesi, Türkiye'nin dünyadaki genel imajının tespiti için önemli bir adım olacaktır.Bu çalışmanın örneklemi olarak İngilizce günlük yayın yapan The Korea Times ve The Korea Herald gazeteleri seçilmiş ve bu gazeteler 1999 ve 2000 yılları boyunca incelenmiştir. Elde edilen veriler içerik çözümlemesi yöntemiyle değerlendirilip kesin bulgulara ulaşılmaya çalışılmıştır. Türkiye ile ilgili haberler tahlil edilirken “siyaset”, “ekonomi”, “spor”, “tarih/kültür” ve “diğerleri” başlığı altında beş ana kategori oluşturulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen en önemli bulgulardan biri, Güney Kore basınında Türkiye'nin siyasi haberlerle gündemi yoğun olarak işgal ettiğidir. Daha sonra Türkiye ile ilgili spor ve tarih/kültür haberleri Kore basınında gündeme gelmektedir. Bu çalışmada elde edilen diğer önemli bir sonuç da Türkiye ile ilgili çıkan siyasi haberlerin okuyucu üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğu; spor ve tarih/kültürle ilgili haberlerinin ise olumlu bir izlenim bıraktığıdır. Ekonomi haberleri Türkiye hakkında genelde olumlu bir izlenim bıraktığı halde, haber yoğunluğu açısından oldukça az gündeme gelmektedir.