Концептуальна модель удосконалення неакадемічного студентського досвіду в умовах цифрової трансформації вищої освіти - Роман Павлов; Тетяна Павлова (Challenges and Issues of Modern Science)
Мета: Дослідження має на меті розробити концептуальну модель для підвищення позаакадемічного студентського досвіду в контексті цифрової трансформації вищої освіти на основі потреб та очікувань студентів покоління Z. Дизайн/Метод/Підхід: Методологія дослідження базується на системному, студентсько-центрованому та екологічному підходах до проектування освітнього процесу. Теоретичний фундамент включає роботи з дослідження студентського досвіду, характеристик покоління Z та тенденцій цифрової трансформації в університетах. Застосовані методи теоретичного аналізу, синтезу, моделювання та систематизації. Результати: Визначені ключові фактори, що визначають формування позаакадемічного студентського досвіду. Систематизовані потреби та очікування студентів покоління Z у контексті позаакадемічного досвіду. Розроблена концептуальна модель для підвищення позаакадемічного студентського досвіду, включаючи ціннісно-цільовий, суб'єктний, змістовий, технологічний та результативний блоки. Визначені організаційні та педагогічні умови для впровадження моделі. Теоретичні наслідки: Розроблена модель має цілісний та динамічний характер, інтегруючи ключові фактори формування досвіду та враховуючи потреби студентів покоління Z. Структурні блоки моделі забезпечують системне проектування, впровадження та оцінювання позаакадемічного досвіду. Практичні наслідки: Впровадження моделі пов'язане з масштабуванням цифрової інфраструктури університету, переходом до персоналізованих сервісів підтримки, інвентаризацією ресурсів кампусу та розвитком партнерських відносин із зацікавленими сторонами. Це дозволить сформувати сприятливу екосистему позаакадемічного досвіду, забезпечуючи задоволення, самореалізацію та лояльність студентів. Оригінальність/Цінність: Запропонована модель надає комплексний підхід до підвищення позаакадемічного студентського досвіду, враховуючи характеристики студентів покоління Z та тенденції цифрової трансформації вищої освіти.