BİST 100 VE KURUMSAL YÖNETİM ENDEKSİ VOLATİLİTELERİNİN KARŞILAŞTIRMALI ANALİZİ - Mehmet Öncü; Özkan Şahin; Şakir Sakarya (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Kurumsal yönetim ilkelerini benimseyen ve uygulayan firmaların hisse senetlerinden oluşan Kurumsal Yönetim Endeksi’nin volatilitesinin ulusal gösterge endeksi olan BİST 100 Endeksinin volatilitesine göre daha düşük olup olmadığını sınamak amacıyla; ARCH, GARCH, EGARCH ve TGARCH modelleri kullanılarak 31.08.2007 – 31.12.2013 tarihleri arasında BİST Kurumsal Yönetim ve BİST 100 Endekslerine ait 1592 adet günlük veri kullanılarak E – Views 8 ekonometri paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçlarına göre her iki piyasada da volatilite kümelenmeleri gözlemlenmiştir. Piyasada meydana gelen şokların yarılanma süresi BİST 100 Endeksinde XKURY Endeksine göre daha azdır. Hesaplanan volatilitelerde ise XKURY Endeksinin volatilitesi BİST 100 Endeksine göre daha düşük seviyede gerçekleşmiştir. Böylelikle Kurumsal yönetim ilkelerini benimseyen ve uygulayan firmaların hisse senetlerinden oluşan Kurumsal Yönetim Endeksi’nde risk oranı BİST 100 Endeksine nazaran daha düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.