ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА БІОГАЗУ В ДОМОГОСПОДАРСТВАХ УКРАЇНИ - Наталія Зеленчук (Економіка та суспільство)
В статті визначено, що незважаючи на значний потенціал відновлюваних джерел енергії в Україні, виробництво біогазу в домогосподарствах залишається недостатньо розвиненим. Метою дослідження є обґрунтування перспективних напрямів стимулювання розвитку виробництва біогазу в домогосподарствах за рахунок використання індивідуальних біогазових установок. Визначено основні бар’єри для розвитку виробництва біогазу в домогосподарствах та запропоновано комплекс заходів для їх подолання, зокрема: фінансова підтримка, інформаційна кампанія, спрощення адміністративних процедур, розвиток інфраструктури, створення ринку біодобрив та міжнародне співробітництво. Дослідження виявляє значний потенціал розвитку виробництва біогазу в домогосподарствах України. Проаналізовано бар’єри, що стримують цей процес, та запропоновано комплекс заходів для їх подолання. Реалізація цих заходів дозволить не лише зменшити енергетичну залежність країни, але й сприяти розвитку сільських територій, створюючи нові робочі місця та покращуючи добробут населення. Визначено, що економічна доцільність використання біогазу для домогосподарств обумовлена зменшенням витрат на опалення та приготування їжі, а також можливістю отримання додаткового доходу від продажу надлишків біогазу або біодобрив.