Bir rekreasyonel aktivite olarak geleneksel sokak oyunlarının yabancı uyruklu çocuklarda sosyal beceri psikolojik sağlamlık ve umut düzeylerine etkisinin incelenmesi - Sinan Erdem Satilmis; Tuba Bilgin; Meric Odemis (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu araştırma yabancı uyruklu çocuklara bir rekreasyonel aktivite olarak geleneksel sokak oyunlarının oynatılmasının çocukların sosyal becerileri, psikolojik sağlamlık ve umut düzeylerine etkisini incelemek amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklem grubu, olasılıklı olmayan tekniklerden amaçlı örneklem yöntemi ile seçilmiş 25 erkek ve 26 kız olmak üzere toplamda 51 yabancı uyruklu çocuktan oluşmaktadır. Araştırmanın amacına yönelik birimler kontrol (N=26) ve deney grubu (N=25) olacak biçimde örnekleme dahil edilmiştir. Deney grubunda bulunan çocuklara rekreatif aktivite olarak haftada en az 2 gün olmak koşuluyla 8 hafta boyunca geleneksel sokak oyunlarının oynatılacağı bir protokol hazırlanmıştır. Kontrol grubuna yönelik herhangi bir uygulama gerçekleştirilmemiştir. Oyun protokolü öncesi ve sonrasında, gruplardan ön test ve son test sonuçları alınmıştır. Veri toplama aracı olarak demografik bilgi formu, Çocuklar için Sosyal Beceri Ölçeği (ÇSBÖ), Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (ÇGPSÖ) ve Çocuklarda Umut Ölçeği (ÇUÖ) kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre oyun protokolü öncesinde deney grubu ve kontrol grubundan elde edilen puanların istatistiksel açıdan anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiş fakat oyun protokolü sonrasındaki puanların deney grubunda bulunan çocuklar lehine anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yabancı uyruklu çocuklara yönelik uygulanan rekreasyonel aktivitelerin sosyal beceri, psikolojik sağlamlık ve umut düzeyi üzerinde anlamlı derecede etkili olduğu görülmüştür.