Politik Duyarlılık Ölçeğinin (PDÖ) Türkçeye Uyarlama Çalışması - Mahmut Turan Ektiren (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı, seçmenlerin siyasal sisteme karşı duyarlı hale getiren ve seçim sürecine aktif katılımlarını teşvik eden faktörleri içeren Politik Duyarlılık Ölçeğinin (PDÖ) Türkçeye Uyarlama çalışması yapmaktır. Bu kapsamda Kirmani vd. (2020) tarafından geliştirilen ve 5 alt faktörden oluşan Political Sensitivity Measurement (PSM) ölçeği kullanılmış, geçerlik, güvenirlik çalışması yapılarak Türkçe diline uyarlaması hedeflenmiştir. Verilerin toplanması amacıyla orantılı tabakalı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda sosyo-ekonomik düzeyleri birbirinden farklı olan ve Küçükçekmece ilçesinde yer alan 21 mahalle birer tabaka olarak kabul edilecek ve bu tabakalardan nüfuslarına oranla gönüllülük esası baz alınarak basit seçkisiz örnekleme yolu ile katılımcı seçimi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, Politik Duyarlık Ölçeği'nin Türkçe versiyonunun geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğunu göstermektedir. Doğrulayıcı faktör analizi, ölçeğin beş alt faktörlü yapısının verilerle uyumlu olduğunu doğrulamıştır.