BİST ANA SEKTÖR ENDEKSLERİNİN VOLATİLİTE ETKİLEŞİMİ: COVID-19 DÖNEMİNE İLİŞKİN BULGULAR - Fatih Güzel (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
COVID-19’un Türkiye’de görüldüğü tarih olan Mart 2020 tarihi ile salgın etkilerinin ulusal ve küresel bazda azaldığı ve kısıtlamaların büyük oranda kalktığı Nisan 2022 dönemi için BIST ana sektör endeksleri arasında volatilite etkileşiminin tespiti çalışmanın amacını teşkil etmektedir. Başka bir ifade ile COVID-19 pandemi döneminde BİST ana sektör endekslerinin volatilite yayılımının analizidir. Böylece, farklı sektörlere yatırım yapan yatırımcılar, piyasa işleyişini temin etmekle yükümlü düzenleyici kuruluşlar, politika yapıcılar ve akademik çalışmalara referans olmak hedeflenmektedir. Bu çalışmada, BİST ana sektör endeksleri olan BİST Teknoloji (XUTEK), BİST Sınai (XUSIN), BİST Mali (XUMAL), BİST Hizmetler (XUHIZ) endeksleri kullanılmış, Hafner ve Herwartz (2006) varyansta nedensellik testi uygulanmıştır. XUMAL, XUHIZ ve XUTEK farklı düzeylerde hem volatilite yayıcısı hem de alıcısı, XUSIN tüm seriler için volatilite alıcısıdır bulgusuna ulaşılmıştır. COVID-19 BİST sektör endekslerinin volatilite yapısını önemli ölçüde etkilemiştir. Volatilite yayılımı açısından, sektör endeksleri yoğun bir etkileşim içindedir. Diğer sektörlerden kaynaklı volatilite yayılımından en çok etkilenen sektör sınai sektörüdür.