Метод інтеграції нестохастичних, стохастичних та детермінованих моделей сумісного прийняття рішень операторами аеронавігаційної системи - Ю. В. Сікірда (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Представлено метод інтеграції нестохастичних, стохастичних та детермінованих моделей сумісного прийняття рішень (CDM) операторами аеронавігаційної системи в особливих випадках у польоті, який включає етапи причинно-наслідкового аналізу події, побудови алгоритмів індивідуальних дій операторів, моделювання індивідуального та сумісного прийняття рішень операторами, інтеграції моделей нестохастичної та стохастичної невизначеності у детерміновані моделі, синхронізації процесів CDM та оцінки його ефективності. Розроблений метод дозволить спростити складний (комплексний) процес CDM в умовах ризику та невизначеності шляхом встановлення однозначності та синхронізації спільних дій операторів у ключових точках багатоальтернативної взаємодії та мінімізувати потенційний ризик/збиток.