Life-writing jako praktyka krytyczna. Studium przypadku „Pamiętników kobiet z rodzin górniczych” - Monika Glosowitz (Czytanie Literatury)
Chciałabym zaproponować ujęcie life-writing jako krytycznej praktyki auto/biograficznej, zadając pytanie o to, jak związane nią narzędzia pozwalają wyjść z impasów, wynikających z podziałów na literaturę i nie/para-literaturę, fiction i non-fiction, sztukę i folklor itd. Łączę trzy linie tradycji krytycznej: genologiczną, socjologiczną oraz antropologiczną, pogłębiając namysł nad wyznaczonym tu gestem przekierowania uwagi z poziomu historycznej ciągłości (life-writing jako kolejne ogniwo ewolucyjne łańcucha form autobiograficznych, „nadgatunek”) na poziom metarozważań nad definicją i statusem pojęcia oraz jego zastosowania (life-writing jako praktyka krytyczna). Opisuję również konkretne case study projektu „Pamiętniki kobiet z rodzin górniczych”, zastanawiając się nad tym, jak sprofilować narzędzia literaturoznawcze, żeby były pomocne w lekturze wykraczającej poza interpretację hermeneutyczną.