Моделювання кінематики кривошипно-повзунного механізму робота у програмному середовищі «ІС математичний конструктор» - Галина Сокол; Володимир Дудніков; Тетяна Кадильникова; Владислав Стешенко (Challenges and Issues of Modern Science)
Створення нових промислових роботів (ПР) у світі неможливе без використання інформаційних технологій. Застосування інформаційних технологій суттєво змінило стиль навчальних процесів у викладанні дисциплін, пов'язаних з роботизованими системами та комплексами. Метою роботи було розроблення методики кінематичного аналізу основного кривошипно-шатунного механізму промислового робота з використанням програмного середовища "1С Математичний Конструктор". При цьому були вирішені такі завдання: використання вбудованих функцій програмного середовища для проектування та виконання кінематичних розрахунків кривошипно-шатунного механізму в конструкції ПР; визначення функцій програмного середовища, що дозволяють анімацію руху. Програмне середовище "1С Математичний Конструктор" є творчим комп'ютерним середовищем, яке дозволяє створювати моделі, що поєднують проектування, динамічні дослідження та експерименти з анімацією. Алгоритм розв'язання розділений на прості обчислювальні процедури. Студенти можуть самостійно перевірити точність розрахунків на кожному етапі розв'язання. Такий тип програмування широко використовує систему вбудованих функцій, що полегшує виконання диференціювання, тобто обчислення швидкостей і прискорень конкретних точок важільних механізмів. Ці результати дозволяють оцінити межі досяжності захоплювача та вибрати його траєкторію руху. Це програмне середовище надає візуальне анімоване відображення траєкторій руху точок ланок, змін величин і напрямків векторів швидкості та прискорення на екрані дисплея з часом. Використання програмного пакету "1С Математичний Конструктор" ефективно вирішує клас завдань, пов'язаних з моделюванням рухів кривошипно-шатунного механізму в роботах в анімації, а також наочно зображає вектори швидкості та прискорення точок ланок.