'Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi' öğretim programına yönelik öğretmen görüşleri - Tuba ŞENGÜL BİRCAN; M. Ahmet TOKDEMİR (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
‘Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi’ dersi; öğrencilere 19. yüzyıldan günümüze kadar Türkiye ve dünyada meydana gelen gelişmelere ilişkin bilgi kazandırmak; 20. Yüzyıl dünya tarihi olaylarında Türkiye’nin rolünü anlatmak; öğrencilerin, millî tarih ve kültür konusunda bilinçli ve duyarlı, aynı zamanda dünyadaki farklı kültürlerle etkileşimde bulunabilen, entelektüel ve sosyal becerilere sahip bireyler olarak yetişmelerini sağlamayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada dersin daha etkili öğrenimini sağlamak, tarih öğretmenlerinin tecrübelerinden yararlanmak ve öğretim programının uygulanabilirliğini sorgulamak amacı ile tarih öğretmenleri ile ‘Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi’ öğretim programı üzerine görüşme yapılmıştır. Araştırma, amaçlı örnekleme yoluyla elde edilen 20 (yirmi) kişilik tarih öğretmen grubuyla yapılmış nitel bir çalışma olup, çalışmada araştırmacılar tarafından geliştirilen ve uzman görüşleriyle geçerliliği saptanan yarı yapılandırılmış bir görüşme formundan yararlanılmıştır. Öğretmenlerle yapılan her bir görüşme ortalama bir saat sürmüş, öğretmenlerin sorulara verdikleri cevaplar ses kayıt cihazı yardımı ile kaydedilmiştir. Görüşülen tarih öğretmenlerinin, ‘Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi’ dersini yürütüyor olmalarına ve program hakkında bilgilerinin olmasına dikkat edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda ‘Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi’ öğretim programının yeniden değerlendirilerek, gerekli değişikliklerin yapılmasının önemli olduğu kanaatine varılmıştır. "Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi" dersine yönelik bir çalışmanın daha önce yapılmamış olması, çalışmanın önemini artırmakta ve özgünlüğünü ortaya koymaktadır.