Аналіз застосування аеродинамічних засобів повітряного нападу збройних сил Російської Федерації під час російсько-української війни - С. І. Корсунов; М. М. Бречка; О. В. Лезік; М. І. Оборонов; С. В. Орєхов; В. Г. Стадніченко (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті проведено аналіз наявності та якісного стану аеродинамічних засобів повітряного нападу (ЗПН) збройних сил (ЗС) Російської Федерації (рф) до початку повномасштабного вторгнення та протягом 2022–2023 років. Зроблено висновок, що російська авіація є багаточисельною, в її складі переважно радянські літаки та вертольоти. Досліджено склад авіаційного угруповання, створеного для дій в Україні. Вивчено які засоби залучає противник, тактику дій, інтенсивність їх застосування та втрати. Зроблено висновок, що противник обережно використовує літаки та вертольоти. Пуски ракет і скидання керованих авіаційних бомб здійснює над своєю територією, а штурмову авіацію застосовує над територією, яку контролює. Встановлено, що тактика дій авіації змінюється, вони вчаться на власних помилках, випробовують варіанти комбінування різних засобів для нанесення ударів. Зроблено висновок, що клас крилатих ракет (КР) збройних сил рф є багаточисельним та поєднує різні засоби. Вони широко використовувались на початку війни, з часом інтенсивність і ефективність бойового застосування мають тенденцію до зниження. Противник значно наростив можливості використання ударних дронів, у рази зросла інтенсивність їх дій. Протягом війни спостерігається стійке зростання тренду на застосування дронів-камікадзе. Серед усіх аеродинамічних ЗПН безпілотні літальні апарати (БпЛА) мають перспективи пріоритетного розвитку. Встановлено, що агресор продовжує переведення економіки з мирного на воєнний час. Значно наростив випуск крилатих ракет і баражуючих боєприпасів, розширив асортимент розвідувальних і ударних дронів.