TOPSIS YÖNTEMİ İLE ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNİN YATIRIM ORTAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ: İBBS DÜZEY 3 ÜZERİNE BİR UYGULAMA - Yalçin Yalçınkaya; Murat Ali Dulupçu; Ayşegül Baykul (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
OrganizeSanayi Bölgeleri (OSB) sundukları idari, teknik ve altyapı hizmetleri ilesanayi işletmelerine bir arada faaliyet gösterebilecekleri bir zeminhazırlamaktadır. Bölgelerde, yatırımların işbirliği içerisinde yapılacağı;altyapı, ulaşım, enerji gibi hizmetlerin tek elden yönetildiği, üretimmaliyetlerini azaltacak ve kaliteyi artıracak bir ortam bulunmaktadır.Bölgelerin sundukları hizmetlerin çeşitliliği ve sahip oldukları özelliklerinfarklı olması, yatırımcıları Organize Sanayi Bölgesi tercihi konusundazorlamaktadır. Bu çalışmada; ulaşım, altyapı ve teşvik kriterleri kullanılarakOrganize Sanayi Bölgeleri yatırım ortamı açısından değerlendirilmiştir. Yapılanbu değerlendirmenin yatırımcılara tercih konusunda yol gösterici olacağıdüşünülmektedir. Değerlendirmede, Entropi yöntemi ile çoklu kriterlerağırlıklandırılmış; TOPSIS yöntemi ile de alternatifler sıralanmıştır.