Çağdaş Sanatı Anlamaya Yönelik Müzik, Dans/Devinim ve Resim Alanlarını Kapsayan Disiplinlerarası Bir Sanat Eğitimi Uygulaması - Şehnaz SUNGURTEKİN; Dilek BİLHAN (Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, çağdaş sanatı anlamaya yönelik müzik, dans/devinim ve resim alanlarını kapsayan disiplinlerarası bir sanat eğitimi uygulamasını gerçekleştirerek bu alanda öğretmen adaylarının yeterliklerini geliştirebilmek ve sürece ilişkin görüşlerini değerlendirebilmektir. Bu amaç doğrultusunda 14 öğretmen adayıyla disiplinlerarası bir sanat eğitimi uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılmıştır. Öğretmen adaylarıyla görüşme yapılarak elde edilen veriler, ortaya çıkan belirli temalar altında toplanarak içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Araştırma sonuçları, öğretmen adaylarının çağdaş sanatı günümüzün sanatı olarak algıladıklarını, ancak içinde yaşadıkları çağın sanatını, sanatçılarını ve eserlerini yeterince tanımadıklarını göstermektedir. Bu uygulama ile öğretmen adayları çağdaş sanata ve sanatçılarına yönelik yeni bilgiler edindiklerini, farklı sanat alanlarını ilişkilendirebildiklerini ve yeni bir bakış açısı kazandıklarını belirtmişlerdir. Okullardaki öğrenme-öğretme sürecine uyarlanması konusunda da sanatlar arasındaki etkileşimi sağlayabilecek örnekler sunmuşlardır.